Factoring innebär flera fördelar men för dessa tjänster betalas en viss avgift. Innan du som företagare väljer att använda ett factoringbolag bör du därmed jämföra deras prisnivåer och vad du egentligen betalar för. Det kan bli onödigt dyrt om ett avtal skrivs på som inte är anpassat till er verksamhet.
Första kostnaden är en årsavgift. I likhet med alla avgifter kan denna skilja sig mellan de olika bolagen. En del har den inte ens.
Andra avgiften är en procentuell avgift på fakturabeloppet. Om det exempelvis är en kostnad på 3% per faktura innebär det att ett belopp av 9700 kr betalas om en faktura skickas på 10 000 kr. Är det factoring utan regress tillkommer ett visst risktillägg. Detta eftersom risken därmed helt hamnar på kreditbolaget.
Det kan även finnas en fast avgift som exempelvis kan kallas för administrativ avgift. Ett exempel kan vara att kostnaden är 50kr i fast avgift för varje faktura som säljs.
Många faktorer som spelar in för individuell prissättning
Det finns flera faktorer som spelar in när factoringbolaget ska sätta priset för denna tjänst. En är exempelvis riskbedömningen på den kund som förväntas betala fakturan. Visar denna bedömning att risken är hög för en obetald faktura kan kostnaden även bli högre. Detta då förutsatt att det handlar om factoring utan regressrätt.
En annan punkt som avgör är hur stor kund man är. Är det enbart några fakturor per månad eller är det hundratals. Självklart spelar storleken roll vilket alltid påverkar slutpriset vid beställningar av produkter eller tjänster.
En punkt som väger mycket tungt är om regressrätt ska finnas eller inte. Med regress tar kreditbolaget ingen risk eftersom det i avtalet då ingår att de kan kräva att företaget återköper fakturan. Detta i det fall som fakturan inte betalas av kunden. På detta sätt kan de aldrig ha något arbete med att kräva in sena betalningar. Men det innebär självklart då även betydligt lägre pris.
Andra alternativet är inte ha regress vilket skapar större risktagande för kreditbolaget vilket därmed speglar sig i prissättningen.
Ställs mot andra finansieringsformer
Att enbart se på kostnaden blir något missvisande. Man får i så fall se på kostnaden i förhållande till andra lösningar på samma problem.
Ett företag som har problem likviditeten kan exempelvis teckna en kontokredit och på så vis få tillgång till likvida medel när detta behövs. När sedan fakturorna blir betalda kommer medel in som kan användas för att återställa en bra likviditet. På detta sätt ersätter kontokrediten delvis funktionen som factoring erbjuder. Om det sedan blir billigare eller dyrare med kontokredit beror självklart på vilka avtal man kan förhandla fram.
Någon tjänst som kan ersätta factoring utan regress är däremot svårt att hitta. Alternativet blir istället att först anlita ett inkassoföretag och sedan gå till Kronofogden. En process som både kostar pengar och tid. Frågan är i detta fall hur ofta det händer att kunder inte betalar och om kostnaden för factoring väger upp mot detta. Man betalar helt enkelt för att slippa krångel.